Deprem Sigortası

Sık Sorulan Sorulan

Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları kanunu gereğince, aşağıda tanımlanmış binalar güvence altına alınır:

– Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
– 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,
– Bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler,
– Doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşullara uyan;

– Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
– Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak görünen binalar,
– Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri,

için de geçerlidir.

Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde karşılanır.

DASK, depremin verdiği maddi zararlarda, oluşan hasarın %2’sine kadar olan tutarı değil, üzerini karşılar. Yani ilgili konutun bedeli 100 bin TL olarak belirlenmişse konutta 2 bin liraya kadar olan hasarı sigortalı öder. Üzerindeki zararı ise DASK karşılar.

DASK yaptırdığınızda binanın farklı bölümleri ayrı ayrı teminat altına alınır. Bu bölümleri aşağıda görebilirsiniz:

● Temeller
● Ana duvarlar
● Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
● Bahçe duvarları
● İstinat duvarları
● Tavan ve tabanlar
● Merdivenler
● Asansörler
● Sahanlıklar
● Koridorlar
● Çatılar
● Bacalar
● Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri

Zorunlu Deprem Sigortası, sadece deprem sonucu meskenin gördüğü zararı karşılar. Evin içindeki eşyalar buna dâhil değildir. Eşyalarınızı korumak için konut sigortası yaptırabilirsiniz.

DASK Zorunlu Deprem Sigortası’nın geçerlilik süresi 1 yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi dolmadan yenilenmesi gerekir.

ZDS her yıl yapı maliyetlerindeki artışa paralel olarak belirlenen azami bir tutara kadar teminat sunar. Azami teminat tutarının tespitinde mevcut yapı stokunun büyük bir kısmını oluşturan binaların yeniden inşa bedeli (arsa değeri hariç) dikkate alınır. Sigorta yaptıranların teminat tutarları (sigorta bedeli), bu azami teminat tutarını geçmemek üzere, meskenlerinin büyüklüğüne ve yapı tarzına göre belirlenir. Eğer meskenin değeri DASK tarafından verilen teminat tutarını aşıyorsa, sigortalı, aşan kısım için sigorta şirketlerinden isteğe bağlı olarak deprem sigortası yaptırabilir.

DASK Zorunlu Deprem Sigortası, ev sahibi ya da kiracı tarafından yapılabilse de her iki durumda da poliçe sadece ev sahibi adına düzenlenebilir.

Eviniz satıldığı zaman DASK poliçesi üzerindeki menfaat sahibi de değişir. Ev sahibi değiştiği takdirde yetkili sigorta şirketine başvurularak sigorta sözleşmesi üzerinde düzenleme (zeyilname) yapılır ve DASK devam eder. Yani yeni ev sahibinin sıfırdan DASK poliçesi yaptırmasına gerek kalmaz. Evin satış işlemi sırasında düzenlenen sözleşmeyi tapu müdürlüğünde ibraz etmeniz yeterli olur.

Sigorta bedeline, konutun arsa bedeli dahil değildir. Herhangi bir depremde konut tamamen yıkılsa dahi, “arsa” üzerinde sigortalının arsa payı baki kalacağından arsa değeri dikkate alınmaz. Sigorta tazminatının hesabında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın piyasa rayiçlerine göre bulunan yeni inşa bedeli esas alınır.

Sigortalının adı, adresi, telefonu, cep telefonu, T.C. Kimlik Numarası, Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için), sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı, hasar durumu, meskenin brüt yüzölçümü (m2), kullanım şekli bilgileri gereklidir. Yanlış beyandan doğabilecek maddi kayıplar sigortalının sorumluluğundadır.

Hayır. Zorunlu Deprem Sigortası sadece binaları kapsamaktadır.

Deprem sonrasında, hasar meydana geldiğinin öğrenilmesinin hemen ardından, hasar durumu 125 Alo DASK Çağrı Merkezine bildirilmelidir.

Hasar durumunda Hasar Bildirimi TC kimlik veya poliçe numarası ile hasar bildirimi yapılmalı, güncel tapu bilgisi, hasar yeri açık adresi (eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için) ve sigortalı telefonu bilgilerinin DASK’a iletilmesi gerekmektedir.

Tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasını takiben, tazminat ödemeleri en geç 1 ay içerisinde yapılır.

Malik veya intifa hakkı sahibi, binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Malik veya intifa hakkı sahibi, hasarın projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek tadilat nedeniyle ortaya çıktığının tespit edilmesi durumunda, sigortadan tazminat alma hakkını kaybeder.

Aynı bina/bağımsız bölüm için birden çok Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılamaz. Ancak, Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bağımsız bölüm veya binanın değeri Zorunlu Deprem Sigortası ile belirlenen sigorta bedeli tutarının üzerinde ise, bu tutarın üzerindeki kısım için, Zorunlu Deprem Sigortasının yapılmış olması kaydıyla, sigorta şirketleri tarafından yangın sigortası ile birlikte ihtiyari deprem teminatı verilebilir.